Monday, November 14, 2011

Sambutan Hari Raya Aidiladha 1432H/ 2011M

Salam..

Belum terlambat rasanya nk wish 'Salam Aidiladha kepada teman2 bloggers yg lain. Setiap kali Aidiladha, jgn ingat nk bercuti, beraya, makan rendang, lemang, ketupat jer.. Marilah kita sama2 mengingati kembali Sirah Nabi Ibrahim & anaknya Nabi Ismail serta ibunya Siti Hajar..

Alhamdulillah, Aidiladha thn ni dapat juga ummi menyiapkan puding triffle seperti yg dirancang. Aish... bukan sush pun, cuma nk kena ada mood nk buat.. & yg plg penting.. mestilah kena cukup bhn2nye.. Nk jd cerita, bhn2 semua cukup, cuma tersilap beli agar2 bukannya jeli.. So, mcm biasa.. percubaan pertama & kedua belum betul2 puas hati la.. Yg penting, sume org suka makan & target nk buat puding tu tercapai! Senyum je 'cik abg' tgk ummi buat benda2 ni.. Al-maklumlah, kesibukan yg melanda membuatkan masaku di dapur semakin kurang.. Sekarang tgh tanam azam utk rajin ke dapur. Yelah, kelas mengajar part time pn dh abis.. insyaAllah.. (niat buat baik pun insyaAllah dapat pahala kn)

1st percubaan @ Kuala Pilah (mlm Aidiladha):
We all buat barbeque mlm tu.. Ada mcm2 menu, Bihun Goreng, Ayam/ Udang/ Sotong/ Hot Dog Panggang, Sate (yg ni peberet keluarga mertuaku.. wajib ada), Gulai Ayam Kampung Masak Lemak Cili Padi (plg special by emak mertuaku - xde org leh tanding arr, puas cuba buat tp xsama), Buah betik/ jambu batu, Air Tembikai Laici & Air Teh Tarik (wajib ada utk ayah mertuaku).. termasuklah.. puding triffle yg ummi buat (",)

Ikut adat org Negeri Sembilan, selalunya ada adat 'mantai' yg dibuat sehari sebelum Hari Raya Aidilfitri & Aidiladha. Adat ni merupakan salah satu adat perpatih yg masih diamalkan oleh keturunan Minangkabau, Negeri Sembilan di Malaysia. Uniknya ummi dapat join skali. Adat ni adalah adat bergotong-royong sebelum Hari Raya Aidilfitri/ Aidiladha diadakan di mana penyediaan makanan seperti rendang, lemang, penganan @ dodol & ketupat dibuat secara beramai2 (sekampung tau). Jd mlm Aidiladha tu kiranya berkumpul la sanak saudara & mkn2 ala2 keduri kecil gitu.. TP, sibuk2 kt dapur sampai trlupa nk snap gambar puding ummi yg 1st tu..

Haa... siap ada poster jualan sempena adat mantai ni tau.. xcaye? cuba tgk poster ni.. Tp ni mantai perdana Aidilfitri 2011 laa...



Hebat tu.. siap ada Mantai Perdana lagi (",)
(kredit buat cik gugle ye)


Daging2 yg 'fresh' & siap utk dijual

 Lomang panaeh Kolo Pilah


Penganan @ Dodol Nogori Sombilan
(makan panas2 ms cair tu sedap woo)


2nd percubaan @ Kluang (7 Nov 2011):

Dalam perjalanan balik dari Kuala Pilah ke Kluang, ummi maklumkn pada emak @ nenek wardah & rayyan nk buat puding triffle. Ceh, siap habaq awai2 lagi.. Alhamdulillah, sambil emak & ayah buat Sup Tulang Merah (sedapnye! rsnye mcm 1st time rasa parent buat sendiri), sambil tu le ummi buat puding triffle ni.. Guna buah peach lagi.. Hasilnye.. jeng..jeng.. (siap emak nk bawa ke sekolah bg kengkawan dia)..

Ni lapisan ke-3: Buah2n peach yg dipotong

Ni lapisan ke-4: Jeli Strawberry
(kalo xde leh ganti dgn agar2 cair sket)
Puas cuba edit gambor puding triffle ni tp dh jd terbalik2 plak.. haha.. Ape2pn, yg penting cedaaappp..
Kawan2, cubalah. Rujuk resepi in previous post ye..

Next project: Cup Cake for Wardah's Birthday @ Tadika Pasti Suria..




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...