Dah lama tak meng'update' blog.. Sibuk baca blog org je & tetiba mood nak memasak kembali! Tp, kali ni teringin sangat nk buat sendiri & makan puding triffle (ceh, mcm org mengidam plak..hehe). Sedapnye tgk.. last makan masa g open house member & dia pun 1st time buat.. Jom kita tgk resepinye.. senang nampaknye.. Boleh buat juadah Hari Raya Aidiladha.. Oh! kena buat utk 2-2 rumah - Kluang & Kuala Pilah! Nak rasa, mehlah dtg umah..
Resepi Puding Triffle
Kredit utk teratak impian
Bahan2:
Swiss roll (xkisah perasa ape)
1 tin fruit cocktail/ buah peach (ikut suka)
1 kotak Kristal Jelly - cap NONA
1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
Yogurt atau whipping cream - guna whipping cream
Cara membuatnya:
Lapisan 1
Potong Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti). Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.
Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.
Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.
Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).
Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry keatasnya......tabur dengan badam panggang
Nota: -Untuk adunan diatas sesuai dan muat dalam bekas/acuan saiz 7/8 x 10". -whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu keatas lapisan jelly tadi (Untuk memudahkan lagi kerja sapuan tu haniss masukkan whipping cream dlm pipping bag dan pipe keatas lapisan jelly tadi,.........pipe guna nozzle star pun cantik juga
Selamat Mencuba!
Wednesday, November 2, 2011
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment